Etiketler

Ermenistan ile lavaş krizi

Türkiye ve Ermenistan’ın arası bu kez UNESCO’da açılacak gibi. Ermenilerin ‘lavaş’ ekmeğini uluslararası kültür mirası listesine ‘Ermeni ekmeği’ olarak sunmasının ardından Türkiye, Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Kazakistan da lavaş için birlikte dosya hazırlayarak UNESCO'ya sundu.

Ermeniler 'lavaş'ı uluslararası kültür mirası listesine sundu.
Ermenistan'ın lavaşı UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne aldırmasının ardından Türkiye, Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Kazakistan da lavaş için birlikte dosya hazırlayarak UNESCO'ya sundu. 5 ülkenin hazırladığı “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Katırma, Jupka, Yufka" dosyası için verilecek kararın tarihi de belli oldu. Dosyayla ilgili nihai karar 28 Kasım-2 Aralık 2016'da Etiyopya'da düzenlenecek Somut Olmayan Kültürel Miras 11. Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda verilecek.
İLK İTİRAZI DEĞİL
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ermenistan lavaş dosyasını ilk olarak UNESCO'ya “Ermenistan Ekmeği Lavaş" olarak sundu. Habertürk'te yer alan habere göre komitede söz sahibi olan Türkiye, dosyanın isminin ulusal sahiplik taşıdığını belirterek dosyanın ismine itiraz etti. Türkiye ve Azerbaycan'ın itirazları sonrasında dosyanın adı “Ermenistan'da Lavaş" olarak değiştirildi. 5 ülkenin hazırladığı ortak dosyaya ise “İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Katırma, Jupka, Yufka" adı verilerek lavaşın bu coğrafyada yaşayan halkların ortak kültürel mirası olduğu vurgulandı.
LAVAŞ DÜĞÜN TAKISI
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, dosyada lavaşın Türkiye'de geleneklere girdiğine dikkat çektiklerini belirterek “Birisi yemin ettiği bir şeyi bozduğu zaman kafasında kuru bir lavaş kırıyorlar. Düğünlerde takı takılır gibi lavaş takılır. Burada sadece ekmek yeme kültürü yok. Lavaşın etrafında dönen kültürel ritüeller var. Bunlar tanımlanıyor. Bu farklılıklar anlatılıyor ortak dosyada" dedi.


1 yorum:

  1. Lavas ekmektir. Yufka ya da yupka ise cig hamurdur , pismis ekmek degildir. Lavas ekmegi topraga gomulmus madeni tandir icinde pisirilirdi. Sac uzerinde vs degil. Nasil ki degirmen ve degirmenci , tandiri yapmak icin de zanaatkar lazimdi. O zanaat da tarih boyunca Ermenistan platosu ve komsu yorelerde cogunlukla Ermeni zanaatkarlara vergi olmustur. Tandirin giris kisminda da yapan ustanin alamet-i farikasi bulunurdu. Tabi yemesi, muhafazasi ve hazmi kolay oldugu icin lavas kolayca butun yorede benimsenmistir. Ama tandiri yapandir lavasi da tanitan. Tabii digerleri de begenir ve yerler ve zamanla onlar da yapar. Ama tarihsel olarak demircilik, degirmencilik, ekmekcilikte isim yapmis olan halk bu mirasin sahibidir.

    Zaten oyle olmasaydi degirmenciler, ekmekciler "tehcir" de en sonlara kalmazlardi. Diger erkekler gibi erkenden "gitmis" olurlardi.

    YanıtlaSil